Timp de citire : 5 min
Shake-uri de proteine din zer: așa se face
Procesul de producție al zerului: cum se obține pudra de zer?
Zerul, sau whey, este un produs secundar al producției de brânză. După separarea cașului și zerului, zerul este acidulat. Proteinele din zer se aglomerează în consecință și pot fi apoi separate de restul zerului.
Pentru a obține pudra de zer, aglomerările sunt zdrobite. Proteina din zer are o aromă amară în opoziție cu zerul acidulat, de aceea, înainte de a fi vândut, este aproape întotdeauna îndulcit cu arome și îndulcitori.
Amprenta ecologică a pudrei de zer
Așa cum am menționat, zerul este un produs secundar al industriei lactate, dar deoarece pudrele proteice din zer sunt comercial interesante în prezent, există acum fabrici care se concentrează exclusiv pe producția de zer.
Industria lactată este în ultima perioadă subiect de critici din cauza impactului său negativ asupra mediului. Diverse cercetări arată că lactatele au un impact similar asupra climei precum carnea și se află printre primele 3 alimente cu cea mai mare poluare. (3), (4)
În special untul și brânza – și implicit zerul – au un impact semnificativ. Acest efect negativ al industriei lactate asupra climei se datorează în principal cantității mari de metan emisă de vaci.