Timp de citire: 5 min
Lactoză-intoleranță: care sunt simptomele?
O intoleranță la lactoză este întâlnită frecvent în întreaga lume și se estimează că peste trei sferturi din populația mondială devin intoleranți la lactoză la vârsta adultă. Dacă te confrunți cu intoleranță la lactoză, aceasta poate provoca o serie de simptome neplăcute.
În acest articol, explicăm ce este lactoza, cum poți fi intolerant la aceasta și care sunt simptomele și consecințele intoleranței la lactoză.
Ce este lactoza?
Lactoza este zahărul care se găsește în lapte și, prin urmare, este denumit și zahărul laptelui. Este o formă de carbohidrați (disaharid) care constă din două zaharuri simple (galactoză și glucoză) care pot fi absorbite de către organismul nostru.
Lactoza se găsește în special în produse lactate precum lapte de vacă, lapte de oaie, lapte de capră, brânzeturi moi, brânză de unt, iaurt, budincă și mai este prezentă în zer (proteina de zer) și în alte produse în care se utilizează componente de lapte sau lapte praf. De asemenea, lactoza este adesea folosită în medicamente și suplimente.
Ce este intoleranța la lactoză?
Pentru a descompune lactoza în glucoză și galactoză, organismul tău are nevoie de lactază. Lactaza este o enzimă produsă de către intestin și asigură digestia lactozei și absorția acesteia de către organism.
Când intestinul tău nu produce suficientă lactază și nu poate digera corect lactoza, pot apărea simptome. Acest lucru se numește intoleranță la lactoză și poate merge mână în mână cu probleme stomacale și digestive, dar și cu probleme ale pielii.
Intoleranța la lactoză este diferită de alergia la lapte. În cazul unei alergii la lapte, apare o reacție alergică a organismului la proteinele (caseina) din lapte. Simptomele care apar nu sunt rezultatul intoleranței la lactoză, ci al unei reacții (hipersensibile) a sistemului imunitar.
Ce cauzează intoleranța la lactoză?
Cantitatea de lactoză pe care corpul tău o poate digera depinde de cantitatea de lactază produsă de intestinul tău. Majoritatea oamenilor se nasc cu capacitatea de a digera lactoza. Lactoza este prezentă și în laptele matern și reprezintă principala sursă de hrană pentru nou-născuții.
Cu toate acestea, începând cu vârsta de trei ani, producția de lactază în intestinele noastre scade treptat, iar pe măsură ce îmbătrânim, aproximativ 80% din populația mondială își pierde capacitatea de a digera lactoza.
În special în Africa și țările asiatice, intoleranța la lactoză este mai frecventă în rândul populației. În Europa și America de Nord, acest procentaj este mult mai mic. Se estimează că aproximativ 1 până la 2 milioane de oameni din Țările de Jos sunt intoleranți la lactoză.
Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?
Atunci când organismul tău produce insuficient lactază (deficiență de lactază) și nu poate absorbi corect lactoza (malabsorbție de lactoză), acest lucru poate duce la simptome.
Simptomele comune ale intoleranței la lactoză includ greață, erupții cutanate, senzație de balonare, dureri abdominale, flatulență și diaree.
La ce trebuie să fii atent în cazul intoleranței la lactoză?
Dacă experimentezi disconfort după consumul de produse lactate sau alimente care conțin lactoză, este mai bine să limitezi aportul de lactoză. Însă chiar dacă nu ai simptome clare, nu strică să faci un experiment și să observi cum te simți atunci când nu consumi sau reduci lactoza timp de câteva săptămâni.
Dacă ai o alimentație sănătoasă și variată, nu este neapărat să consumi produse lactate. Cu toate acestea, laptele și produsele lactate reprezintă o bună sursă de proteine și calciu, deci dacă suferi de intoleranță la lactoză și vrei să eviți produsele lactate, este important să obții aceste substanțe nutritive din alte surse.
Proteinele pot fi obținute cu ușurință din diverse surse de proteine vegetală cum ar fi: proteina de mazăre, quinoa, un shake proteic fără lactoză, semințe de cânepă, chia, nuci și semințe sau un shake de masă fără lactoză.
Cele mai bune surse vegetale de calciu includ: smochine uscate, semințe de susan, migdale, legume cu frunze verzi, fasole, tofu și tempeh, iar majoritatea variantelor de lapte vegetal sunt adesea îmbogățite cu calciu suplimentar.
Concluzie
Lactoza este o formă de zahăr prezentă în lapte și produse lactate și este adesea folosită în alimente și suplimente, cum ar fi proteina din zer și caseina.
Dacă întâmpini probleme după consumul de produse lactate sau alimente care conțin lactoză, este foarte posibil ca organismul tău să nu o mai poată digera bine. În acest caz, este mai bine să limitezi cantitatea de lactoză din alimentația ta sau să optezi pur și simplu pentru o alternativă fără lactoză.
Shake-urile noastre proteice, shake-urile de mic dejun și shake-urile pentru slăbire sunt toate de origine vegetală, fără lactoză și reprezintă o modalitate facilă de a obține substanțe nutritive esențiale