Timp de citire: 5 min

Lactoză-intoleranță: care sunt simptomele?

14 februari 2020|Nutriție

O intoleranță la lactoză este întâlnită frecvent în întreaga lume și se estimează că peste trei sferturi din populația mondială devin intoleranți la lactoză la vârsta adultă. Dacă te confrunți cu intoleranță la lactoză, aceasta poate provoca o serie de simptome neplăcute.

În acest articol, explicăm ce este lactoza, cum poți fi intolerant la aceasta și care sunt simptomele și consecințele intoleranței la lactoză.

Ce este lactoza?

Lactoza este zahărul care se găsește în lapte și, prin urmare, este denumit și zahărul laptelui. Este o formă de carbohidrați (disaharid) care constă din două zaharuri simple (galactoză și glucoză) care pot fi absorbite de către organismul nostru.

Lactoza se găsește în special în produse lactate precum lapte de vacă, lapte de oaie, lapte de capră, brânzeturi moi, brânză de unt, iaurt, budincă și mai este prezentă în zer (proteina de zer) și în alte produse în care se utilizează componente de lapte sau lapte praf. De asemenea, lactoza este adesea folosită în medicamente și suplimente.

Ce este intoleranța la lactoză?

Pentru a descompune lactoza în glucoză și galactoză, organismul tău are nevoie de lactază. Lactaza este o enzimă produsă de către intestin și asigură digestia lactozei și absorția acesteia de către organism.

Când intestinul tău nu produce suficientă lactază și nu poate digera corect lactoza, pot apărea simptome. Acest lucru se numește intoleranță la lactoză și poate merge mână în mână cu probleme stomacale și digestive, dar și cu probleme ale pielii.

Intoleranța la lactoză este diferită de alergia la lapte. În cazul unei alergii la lapte, apare o reacție alergică a organismului la proteinele (caseina) din lapte. Simptomele care apar nu sunt rezultatul intoleranței la lactoză, ci al unei reacții (hipersensibile) a sistemului imunitar.

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

Ce cauzează intoleranța la lactoză?

Cantitatea de lactoză pe care corpul tău o poate digera depinde de cantitatea de lactază produsă de intestinul tău. Majoritatea oamenilor se nasc cu capacitatea de a digera lactoza. Lactoza este prezentă și în laptele matern și reprezintă principala sursă de hrană pentru nou-născuții.

Cu toate acestea, începând cu vârsta de trei ani, producția de lactază în intestinele noastre scade treptat, iar pe măsură ce îmbătrânim, aproximativ 80% din populația mondială își pierde capacitatea de a digera lactoza.

În special în Africa și țările asiatice, intoleranța la lactoză este mai frecventă în rândul populației. În Europa și America de Nord, acest procentaj este mult mai mic. Se estimează că aproximativ 1 până la 2 milioane de oameni din Țările de Jos sunt intoleranți la lactoză.

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză?

Atunci când organismul tău produce insuficient lactază (deficiență de lactază) și nu poate absorbi corect lactoza (malabsorbție de lactoză), acest lucru poate duce la simptome.

Simptomele comune ale intoleranței la lactoză includ greață, erupții cutanate, senzație de balonare, dureri abdominale, flatulență și diaree.

Nou: Bară de Proteină!

Bun pentru drum, după antrenament și mereu în gustare. Bara de Proteină Orangefit ridică ștacheta mai sus ca niciodată. Încearcă singur!

Comandă Bara de Proteină