Timp de citire : 6 min
Iată 10 surse sănătoase de carbohidrați:
Carbohidrații potriviți sunt esențiali pentru sănătatea ta și buna funcționare a organismului. Mulți oameni exclud adesea carbohidrații (fără motiv) din alimentația lor zilnică, sperând că vor slăbi mai rapid. Evitarea carbohidraților nu este însă o idee bună și poate avea chiar consecințe negative asupra sănătății tale și a performanțelor tale.
În acest articol, explicăm ce sunt carbohidrații și oferim 10 surse sănătoase de carbohidrați care se încadrează într-un regim alimentar sănătos și nutritiv.
Ce sunt carbohidrații?
Carbohidrații sunt macronutrienți care, la fel ca proteinele și grăsimile, furnizează energie organismului tău (4 kcal pe gram). Ei sunt alcătuiți dintr-o sau mai multe molecule de zahăr care, în cele din urmă, sunt transformate în glucoză, care reprezintă în special o sursă importantă de combustibil pentru creierul și mușchii tăi (glicogen).
Putem împărți carbohidrații în două tipuri diferite: carbohidrați simpli (zaharuri) și carbohidrați complecși (amidon și fibre).
Fibrele alimentare nu sunt o sursă de energie, dar sunt o sursă importantă de carbohidrați, deoarece contribuie la o bună funcționare a intestinelor și la sănătatea ta.
Îngrașă carbohidrații?
În ultimii ani, s-a creat oarecum confuzie în jurul consumului de carbohidrați. Se spune că carbohidrații ne fac să luăm în greutate și să împiedice slăbirea sau chiar să adăugăm în greutate.
Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Vei lua în greutate doar dacă consumi mai multe calorii decât consumi. Nu contează dacă aceste calorii provin din proteine, grăsimi sau carbohidrați.
Dacă dorești să slăbești, poți să mănânci mai puțini carbohidrați, dar este mai important să te uiți la tipul de carbohidrați pe care îi consumi și de unde provin caloriile din dieta ta.
Care sunt sursele sănătoase de carbohidrați?
Cele mai bune surse de carbohidrați sunt alimentele care conțin, pe lângă carbohidrați, și o mulțime de alte substanțe nutritive importante (fibre, vitamine, minerale, etc.) și care au, astfel, un impact pozitiv asupra sănătății și greutății tale corporale.
Acestea sunt în special carbohidrații complecși (bogat în amidon) și carbohidrații bogati în fibre. Aceștia sunt absorbiți lent de către organismul tău. Acest lucru menține nivelul zahărului din sânge stabil și reduce fluctuațiile de energie.
Carbohidrații complecși și bogati în fibre se găsesc în special în: legume, fructe, leguminoase, cartofi și produse cerealiere integrale.
Carbohidrații simpli (rapizi) sunt absorbiți rapid de către organism. Aceștia se găsesc cel mai des în: fructe, produse lactate, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare, cereale pentru micul dejun, prăjituri, dulciuri, înghețată și alte alimente procesate.
Majoritatea acestor surse de carbohidrați conțin foarte puține substanțe nutritive sănătoase (cu excepția fructelor) și duc la o senzație slabă de sațietate și la consumul excesiv.
Acest lucru crește riscul de supraponderalitate și diabet de tip 2. Acești carbohidrați ar trebui, prin urmare, să fie cât mai mult restricționați sau evitați.
Mai jos am enumerat 10 surse sănătoase de carbohidrați pentru tine:
1. Legumele cu frunze (în special cele întunecate
Legumele sunt cele mai bune surse de carbohidrați. Ele conțin în general foarte puține calorii și o mulțime de substanțe nutritive sănătoase.
În special legumele cu frunze verzi, cum ar fi: varza kale, broccoli, spanac și alte legume cu frunze, sunt o sursă excelentă de fibre și bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.
2. Dovleac
Dovlecii sunt o sursă bună de vitamina A (betacaroten), magneziu, calciu și vitamina C și se încadrează în categoria legumelor bogate în amidon.
Aceste legume bogate în amidon conțin puțin mai multe calorii decât alte legume, dar sunt bogate în fibre alimentare și asigură o senzație bună de sațietate.
Dovleacul este o sursă excelentă de carbohidrați cu puține calorii. Acest lucru face ca dovleacul să fie un ingredient ideal pentru cei care doresc să slăbească.
Alte legume sănătoase (bogate în amidon) includ: cartofi, cassava, yam, sfeclă, porumb, morcov și pastarnac.
3. Banane
Bananele sunt extrem de hrănitoare și sănătoase. Ele conțin mult potasiu, B6 și magneziu și reprezintă o sursă excelentă de carbohidrați.
Oamenii sunt uneori îngrijorați de conținutul de carbohidrați din banane și de faptul că acestea conțin mai multe calorii decât alte fructe. Cu toate acestea, aceasta este complet neîntemeiată.
Bananele conțin multe substanțe nutritive sănătoase și fibre alimentare și reprezintă o sursă excelentă de energie. Sunt ideale când faci sport sau după un antrenament intens.
4. Afine (și alte fructe)
5. Fasole (leguminoase)
Fasolea, linte și alte leguminoase sunt o sursă excelentă de carbohidrați și o bună sursă de fibre, care ajută la reducerea colesterolului.
Fasolea conține multe vitamine precum: fier, cupru și potasiu, și furnizează, în afară de carbohidrați, și o cantitate considerabilă de proteine vegetale.
6. Cartof dulce (batată)
Un cartof dulce nu este doar o bună sursă de carbohidrați complecși și fibre, ci este și plin de vitamina C, B6, potasiu, mangan și vitamina A (betacaroten), care contribuie la buna funcționare a ochilor și a sistemului imunitar.
Cartofii dulci au un indice glicemic (IG) scăzut și contribuie astfel la menținerea unei niveluri stabile a zahărului din sânge.
7. Orez integral
Orezul este o sursă populară de carbohidrați consumată în întreaga lume și există în diferite varietăți. Variantele sălbatice și integrale (orezul brun) sunt cele mai hrănitoare.
Orezul brun conține o cantitate bună de fibre și multe vitamine B, magneziu, seleniu, magneziu și fier.
8. Hrișcă
Hrișca este o sursă sănătoasă de carbohidrați, adesea folosită în rețete (fără gluten).
Este bogată în fibre, vitamine B și minerale precum calciu, fier și magneziu, și este, de asemenea, o sursă completă de proteine vegetale.
9. Quinoa
Quinoa este o adevărată superaliment. Nu este doar o bună sursă de carbohidrați, ci și o sursă completă de proteine, cu o compoziție echilibrată perfectă a aminoacizilor.
Quinoa, la fel ca și hrișca, nu conține gluten și furnizează multe fibre, vitamine B, fier, cupru și magneziu.
10. Fulgi de ovăz