Timp de citire: 5 min

Ghimbirul este sănătos? 6 motive să mănânci mai des ghimbir

9 april 2024|Nutriție

Faci ghimbir parte din meniul tău obișnuit săptămânal? Atunci este timpul pentru o schimbare, pentru că ghimbirul este extrem de sănătos. Fie că vrei să rămâi în formă, să slăbești sau să combați diverse afecțiuni, efectele ghimbirului au fost demonstrate în numeroase studii științifice.

Dar de ce este ghimbirul atât de sănătos? Îți oferim 6 motive să mănânci mai des ghimbir și îți spunem în ce formă este cel mai bine să consumi rădăcina de ghimbir pentru cele mai multe beneficii.

Ce este ghimbirul?

Când vorbim despre ghimbir, ne referim de fapt la rădăcina plantei Zingiber officinale, o plantă tropicală originară din Asia. Rădăcina de ghimbir este folosită în bucătăria asiatică ca și condiment, având un gust picant care este în același timp dulceag, aromat și proaspăt

Știm de mult timp că ghimbirul este sănătos: acest condiment este folosit de 2500 de ani în medicina tradițională datorită proprietăților sale medicinale. Între timp, s-au efectuat destule cercetări în știința occidentală cu privire la efectele ghimbirului asupra sănătății, cu rezultate promițătoare

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

De ce este ghimbirul sănătos? Beneficiile pentru sănătate enumerate

Ok, ghimbirul este sănătos, dar pentru ce este exact bun ghimbirul? Ceea ce este interesant în legătură cu rădăcina de ghimbir este că aceasta nu numai contribuie la un regim alimentar sănătos, ci are și capacitatea de a ajuta la tratarea afecțiunilor existente. Principalele substanțe active care contribuie la acest lucru sunt gingerolul și shogaolul. Vom discuta câteva dintre cele mai importante beneficii

1. Ghimbirul și cancerul

Una dintre aplicațiile medicinale remarcabile ale ghimbirului este în tratamentul și prevenirea cancerului. Există diferite studii științifice care subliniază eficacitatea ghimbirului în cazul cancerului

Aceste studii arată că ghimbirul, în formă concentrată, este un așa-numit agent anticancerigen. Ghimbirul protejează corpul împotriva cancerului: inhibă creșterea celulelor canceroase și reduce inflamațiile relevante în dezvoltarea bolii. (1)

2. Proprietăți antiinflamatoare

Continuând cu efectul antiinflamator al ghimbirului: substanțele active din condiment au fost, de asemenea, studiate în combinație cu boli inflamatorii tipice precum boala Crohn, artrita reumatoidă, psoriazisul și lupusul (SLE). Rezultatele sunt promițătoare: ghimbirul a reușit să reducă semnificativ simptomele acestor afecțiuni. (2)

3. Ghimbir pentru vase de sânge sănătoase 

Deși este nevoie de mai multe cercetări, există dovezi că ghimbirul are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. În diferite studii, tensiunea arterială a participanților investigați care au primit suplimente de ghimbir a fost semnificativ mai mică la sfârșitul analizei decât la începutul acesteia. (3) Același lucru s-a constatat și pentru nivelurile de glucoză din sânge: ghimbirul a avut un efect redus asupra acestora

Alte cercetări arată că consumul de ghimbir este asociat cu un profil lipidic sanguin îmbunătățit. Atât colesterolul (LDL și HDL), cât și cantitatea de trigliceride din sânge, au atins valori semnificativ mai sănătoase cu ajutorul ghimbirului. (4)

4. Scădere în greutate cu ghimbir

Nu ai afecțiuni, dar vrei să pierzi în greutate pentru a rămâne sănătos? Și în acest caz, ghimbirul poate fi de ajutor, deoarece poate ajuta la pierderea în greutate. Deși sunt necesare mai multe studii umane, există dovezi că ghimbirul contribuie la gestionarea obezității

Astfel, ghimbirul a promovat arderea grăsimilor, a inhibat absorbția grăsimilor în intestine și a redus, de asemenea, pofta de mâncare. (5) De asemenea, ghimbirul ar putea avea un efect de scădere a IMC-ului. (4) Prin urmare, nu strică să adaugi și puțin ghimbir (pudră) în substitutul tău de masă

5. Rădăcină de ghimbir împotriva grețurilor 

Stăm un pic la sistemul digestiv: ghimbirul este cunoscut pentru efectul său împotriva grețurilor și este folosit în acest scop de sute de ani. Din diferite studii reiese că ghimbirul ajută la prevenirea și reducerea grețurilor - inclusiv grețurile de dimineață în timpul sarcinii și grețurile cauzate de chimioterapie. (6) 

6. Efectiv împotriva durerilor menstruale

Te confrunți lunar cu dureri menstruale? Atunci avem vești bune, pentru că ghimbirul are un efect pozitiv dovedit și asupra durerilor menstruale (dismenoree primară)! Mai multe studii au arătat că ghimbirul reduce intensitatea durerii. Într-un studiu, rădăcina de ghimbir a fost comparată cu Novafen și s-a dovedit că efectul său analgezic nu este mai slab decât cel al analgezicului sintetic. (7)

Cât de mult ghimbir pe zi este sigur? Dozajul recomandat

Pentru majoritatea oamenilor, ghimbirul este sigur de consumat. Deși o doză mai mare nu provoacă aproape niciodată efecte secundare, o doză de 1 până la 4 grame pe zi este suficientă pentru cele mai multe beneficii pentru sănătate. În unele cazuri, o doză mai mare poate provoca disconfort gastric. (8)

Când ar trebui să eviți ghimbirul?

Persoanele cu antecedente de litiază biliară sau tulburări de coagulare a sângelui ar trebui să fie mai atente la consumul de ghimbir, iar diabeticii ar trebui să țină cont de efectul de scădere a zahărului din sânge al condimentului. Până în prezent, nu există dovezi că ghimbirul ar putea cauza probleme la femeile însărcinate sau care alăptează, dar este întotdeauna recomandat să consulți medicul în această privință. (8)

Suc verde la superlativ

Satisfacerea necesarului tău zilnic de vitamine nu mai este o provocare. Cu sucul nostru verde, vei beneficia de 24 de tipuri diferite de legume și fructe.

Descoperă Verziile

De la proaspăt la pulbere sau ceai de ghimbir: care este cea mai sănătoasă formă de ghimbir?

Ghimbirul vine în multe forme, de la proaspăt la uscat, purificat sau sub formă de pulbere, consumat direct sau sub formă de ceai de ghimbir sau sirop de ghimbir. Sunt toate aceste aplicații la fel de sănătoase?

Deși toate formele de ghimbir se potrivesc într-o dietă sănătoasă, ghimbirul uscat este considerat câștigător. Deși rădăcina de ghimbir proaspătă, folosită în mâncare sau preparată sub formă de ceai, îți oferă principalele beneficii ale ghimbirului, ghimbirul uscat este mai concentrat. (9) 

Dacă principala ta preocupare sunt beneficiile pentru sănătate, atunci este mai bine să optezi pentru pulberea de ghimbir uscată decât pentru ceaiul de ghimbir proaspăt. În Orangefit Green Juice, am adăugat deja ghimbir uscat pentru tine!