Timp de citire: 3 min
Este pre-antrenament bun sau rău?
Pre-Workout suplimente sunt populare printre tineri și/sau sportivii înfocați. Nu suntem mari fani ai acestora. Există multe dezavantaje legate de acești "stimulenti de energie", care pot provoca probleme și pot fi chiar dăunători pentru sănătatea ta. Ce este mai exact un supliment pre-antrenament și care ar trebui, conform opiniei noastre, să fie evitat? Află mai multe.
Ce este un supliment pre-antrenament?
Un supliment pre-antrenament este exact ceea ce crezi: un produs pe care îl iei înainte să faci sport. De obicei, este sub formă de pulbere. Compoziția variază în funcție de produs, dar de obicei conține o combinație de cafeină, beta-alanină și citrulină. Uneori mai conține și creatină. Apoi sunt adăugate coloranți, zahăr, îndulcitori și adesea alte substanțe sintetice inutile.
Un supliment pre-antrenament ar trebui să-ți ofere mai multă energie și concentrare pentru antrenament. Susținătorii mai menționează avantaje precum: mai multă rezistență, mai multă putere, mai puțină degradare musculară și o ardere mai mare a grăsimilor.
De ce ar fi mai bine să nu folosești pudră pre-antrenament?
1. Căderi de energie
Un supliment pre-antrenament îți oferă mai multă energie, pentru că adesea este plin de cafeină. Cafeina are un efect stimulant asupra sistemului nervos și îți poate furniza, așa cum se spune, 'energie suplimentară'. Cele mai multe produse pre-antrenament conțin de 3 până la 5 ori mai multă cafeină decât o ceașcă de cafea. Asta înseamnă între 240 și 400 mg de cafeină. Poate ghici cine va fi încă agitat toată ziua după acele pudre.
Această energie suplimentară din cafeină este practic o energie împrumutată și va trebui să o "returnezi" mai târziu corpului tău. Asta nu doar că poate duce la fluctuații în nivelul de energie, ci poate avea și un efect negativ asupra somnului. Și sănătosul somn este esențial pentru sănătatea și refacerea ta.
2. Folosești prea mult în curând
Corpul tău se obișnuiește cu cafeină și dezvoltă o toleranță. Asta face ca organismul tău să aibă nevoie de tot mai mult pentru același efect. La fel ca și cu cafeaua, începi să folosești tot mai mult și, în final, nu mai poți fără pre-antrenament.
De aceea, nu folosi pre-antrenament de fiecare dată când faci sport. Folosește-l cu măsură, de exemplu, când vrei să obții cu adevărat maximul din antrenamentul tău sau când nu ai niciun chef să faci sport. Astfel, corpul tău nu se obișnuiește cu el.
3. Ignori semnalele corpului tău
Oboseala, lipsa de energie și durerile musculare sunt semnale ale corpului tău că are nevoie de odihnă. Dacă ignori aceste semnale de fiecare dată și iei un alt supliment pre-antrenament pentru a-ți atenua simptomele, crești riscul de stres și supraantrenament. Ai aceste simptome menționate mai devreme? Atunci nu folosi pre-antrenament. A fi obosit și epuizat este diferit de a nu avea chef. Ascultă-ți corpul.
4. Efecte secundare
În plus, sunt cunoscute multe efecte secundare ale suplimentelor pre-antrenament. Printre simptomele comune în cazul folosirii îndelungate se numără epuizarea, deshidratarea, tensiunea arterială ridicată, palpitațiile și crampele cardiace, senzația de febră, roșeața și transpirația excesivă, durerile de cap și leșinul. Dacă cumperi un supliment pre-antrenament, fii atent mai ales la cantitatea de cafeină. Nu lua mai mult de 140-160 mg de cafeină. Și nu face o obișnuință din a-l lua la fiecare antrenament.