Timp de citire: 3 min
De ce sunt atât de importante vitaminele și mineralele?
Vitaminele și mineralele, cunoscute și sub numele de micronutrienți, sunt mici dar au un impact enorm asupra corpului nostru și sănătății noastre.
În acest articol explicăm funcția și importanța vitaminelor și mineralelor și îți spunem cum le poți adăuga ușor în alimentația ta zilnică.
Ce sunt vitaminele și mineralele?
Vitaminele și mineralele sunt micronutrienți care sunt împărțiți în diferite vitamine, minerale și oligoelemente.
Cantitatea de micronutrienți de care avem nevoie zilnic este în general exprimată în miligrame (mg) și micrograme (mcg sau ug).
Chiar dacă avem nevoie doar de cantități mici, acești mici supereroi sunt extrem de importanți pentru o varietate de procese în corpul nostru.
Majoritatea vitaminelor și mineralelor sunt esențiale. Acest lucru înseamnă că organismul nostru nu le poate produce singur și trebuie să le obținem din aceste substanțe nutritive indispensabile prin alimentație.
Ce fac vitaminele și mineralele?
Corpul tău are nevoie zilnic de vitamine și minerale pentru a funcționa corect. Acestea ajută la producerea hormonilor și enzimelor, menținerea nivelului de energie, a rezistenței și a metabolismului, fiind de asemenea extrem de importante pentru buna funcționare a mușchilor noștri.
Gândește-te, de exemplu, la importanța vitaminei D și a vitaminei C pentru sistemul tău imunitar. Sau la magneziu, care contribuie la un echilibru mental sănătos și joacă un rol important în producția de energie, funcțiile nervoase și buna funcționare a mușchilor.
Deficitul de vitamine și minerale
Când nu primim suficiente vitamine și minerale, acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre. Exemple cunoscute de deficit de micronutrienți includ o rezistență scăzută, tulburări de concentrare și o stare de oboseală (cronică).
De aceea, este important să menținem un nivel ridicat al consumului nostru zilnic de vitamine și minerale. Acest lucru îți întărește corpul și sistemul imunitar și îți oferă energia necesară.
Dacă te simți obosit, este indicat să analizezi critic dieta ta. O dietă sănătoasă, conform 'Ghidurilor alimentare sănătoase' ale Consiliului pentru Sănătate, implică consumul zilnic de cel puțin 250 de grame de legume și cel puțin 2 porții de fructe pe zi.
Studiile din "Consumul Alimentar" realizate de RIVM arată însă că oamenii din Țările de Jos adesea consumă cantități mai mici decât cele recomandate de nutrienți. Acest lucru poate influența metabolismul energetic, ceea ce poate duce la senzația de oboseală cronică.