Timp de citire : 5 min
Ce sunt proteinele și de ce sunt atât de importante?
Cum sunt alcătuite proteinele?
Proteinele, așa cum s-a menționat, sunt alcătuite dintr-o serie de aminoacizi. Acești aminoacizi sunt compuși din carbon, oxigen, azot și, eventual, molecule de sulf. Există numeroase forme de aminoacizi care se găsesc în natură. Acest lucru face ca fiecare proteină să fie unică, deoarece există multe combinații posibile.
Proteinele din corpul uman pot conține în total 22 de tipuri diferite de aminoacizi, care sunt legați între ei în diverse moduri. Legăturile mai lungi sunt numite peptide, iar lanțurile scurte de aminoacizi se numesc polipeptide.
Din cei 22 de aminoacizi disponibili, organismul nostru poate produce singur 14. Aceștia sunt numiți aminoacizi neesențiali, dintre care 3 sunt semi-esențiali.
Asta înseamnă că organismul tău, de obicei, poate produce singur acești 3 aminoacizi, dar în unele cazuri poate să nu producă suficient (cum ar fi în caz de boală sau afecțiuni). Celelalte 8 sunt cunoscute sub numele de aminoacizi esențiali, pe care trebuie să-i obținem prin alimentație.
Surse de proteine
Multe dintre alimentele noastre zilnice conțin proteine. Sursele animale de proteine includ: carne, pește, păsări, ouă, brânză și produse lactate. Sursele vegetale includ, printre altele: produse din soia, leguminoase (fasole, linte, năut), cereale, nuci, semințe și ciuperci.
Mulți oameni cred încă că proteinele vegetale nu sunt "complete" și nu conțin toți aminoacizii esențiali. Aceasta nu este însă adevărat, iar diferența dintre sursele de proteine animale și cele vegetale constă în faptul că proteinele vegetale adesea conțin toți aminoacizii, dar într-o compoziție și cantități diferite față de proteinele animale.
Calitatea proteinelor
Proteinele animale conțin o cantitate bogată de aminoacizi esențiali și neesențiali, în timp ce proteinele vegetale adesea conțin mai puțini aminoacizi esențiali. De exemplu, cerealele conțin multă metionină și puțină lizină, iar (majoritatea) leguminoaselor este invers.
Câteva excepții includ proteina de mazăre, semințele de cânepă, quinoa și produsele din soia (iaurt de soia, lapte de soia, tofu și tempeh). Acestea sunt surse complete de proteine vegetale care, la fel ca și carnea și lactatele, conțin o cantitate mare de aminoacizi esențiali [1,2].
Dar și (o combinație de) leguminoase (fasole, linte), cereale integrale, nuci, semințe, diverse legume și ciuperci sunt bogate în proteine și furnizează toți aminoacizii esențiali.
Ce contează este să consumi suficiente proteine și să-ți asiguri organismului toți aminoacizii esențiali. Fie că acești aminoacizi provin din produse animale sau vegetale, nu contează.