Timp de citire : 4 min

5 motive pentru care alimentele bogate în fibre sunt atât de importante

7 februari 2020|Nutriție

Fibrele sunt substanțe importante pentru corpul tău și lipsa fibrelor în alimentația ta poate avea un efect negativ asupra sănătății tale. În acest articol discutăm despre importanța unei alimentații bogate în fibre: ce sunt fibrele și de ce sunt atât de importante?

Ce sunt fibrele?

Fibrele alimentare (fibrele) sunt carbohidrați nedigerabili care se găsesc în mod natural în alimentele de origine vegetală. Aceste fibre nu sunt digerate sau absorbite de intestinul subțire și rămân în urma digestiei alimentelor noastre.

Multe alimente de origine vegetală conțin o combinație de diferite tipuri de fibre care au diferite efecte în corpul nostru. Fibrele solubile se dizolvă în apă și au un efect benefic asupra metabolismului nostru. Fibrele insolubile, în special, promovează funcționarea intestinelor și tranzitul intestinal.

  • Fibre fermentabile

Fibrele care sunt descompuse de bacteriile din colonul nostru sunt numite fibre fermentabile (prebiotice). Aceste fibre asigură în special un conținut intestinal mai moale și promovează tranzitul intestinal.

  • Fibrele non-fermentabile

Fibrele care nu sunt descompuse sau absorbite de corpul nostru sunt fibrele non-fermentabile. Aceste fibre reduc colesterolul, promovează tranzitul intestinal și au un efect de sațietate (induc o senzație de plenitudine).

Gustare sănătoasă

Bun pentru drum, la muncă și mereu în sertarul cu gustări. Bara de proteine Orangefit este gustarea sănătoasă ideală. Încearc-o singur!
Comandă Bara de Proteine!

De ce sunt importante fibrele?

Fibrele reduc riscul bolilor și au un impact semnificativ asupra corpului nostru și sănătății noastre:

  1. Diabetul de tip 2 Fibrele încetinesc absorbția zahărului în sânge și astfel mențin o glicemie stabilă. Acest lucru reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

  2. Greutate sănătoasă Fibrele induc o senzație de sațietate și reduc astfel șansele de supraponderabilitate. Persoanele care consumă mai multe fibre au, în general, mai puține probleme în a-și menține greutatea.

  3. Benefic pentru inimă Fibrele (în special cele din fructe și cereale integrale) au un efect de scădere a colesterolului și, astfel, reduc riscul de boli de inimă și vasculare. De asemenea, pare că consumul total mai mare de fibre joacă un rol în scăderea tensiunii arteriale.

  4. Benefic pentru dinți Fibrele necesită o mestecare adecvată a alimentelor și astfel contribuie la menținerea unei danturi sănătoase.

  5. Funcționare optimă a intestinului Fibrele asigură, așa cum am menționat anterior, o curățare bună a corpului și o defecție adecvată. Aceasta reduce șansele de constipație și poate reduce riscul de diferite afecțiuni intestinale.

Câte fibre să consumi zilnic?

O dietă sănătoasă ar trebui să conțină o cantitate generoasă de fibre. Recomandarea generală este de a consuma cel puțin 14 grame de fibre la 1000 de calorii pe zi, dar în practică poate fi mult mai mare. Un ghid bun este să consumi zilnic între 30 și 40 de grame de fibre.

Concluzie

Alimentația bogată în fibre este o parte importantă a unui regim alimentar sănătos și are un efect benefic asupra sănătății tale. Prin urmare, se recomandă să consumi zilnic o varietate de alimente bogate în fibre.

Corpul tău are nevoie de aproximativ între 30 și 40 de grame de fibre pe zi. Acestea pot fi obținute în special din legume, fructe, leguminoase, cartofi, nuci, ovăz și alte produse integrale.