Timp de citire: 5 min

Cum pot mânca mai sănătos? (11 sfaturi)

15 oktober 2021|Nutriție

Vrei să începi să mănânci mai sănătos (din nou). Mai ușor de zis decât de făcut! Pentru că de unde să începi? Și cum să începi cel mai bine? Cu sfaturile din acest articol, facem sănătatea în alimentație mult mai ușoară!

Ce înseamnă alimentația sănătoasă?

Alimentația este combustibilul corpului. Pentru a funcționa bine, corpul tău are nevoie de energie și substanțe nutritive, în principal obținute din alimente. Produsele alimentare sănătoase conțin multe substanțe nutritive, sunt naturale, ideal nefiind prelucrate și nu conțin zaharuri adăugate și grăsimi saturate.

Probabil ai auzit de Discul Cu Cinci. Știi că este important să mănânci variat pentru a obține toate substanțele nutritive importante. Astfel, vei consuma automat toate proteinele, grăsimile, carbohidrații, vitaminele, mineralele și fibrele sănătoase de care organismul tău are nevoie. 

Exemple de alimente sănătoase includ:

  • Legume și fructe
  • Produse integrale
  • Nuci nesărate
  • Produse cu grăsimi nesaturate și fără zaharuri adăugate
  • Produse bogate în proteine

Exemple de alimente nesănătoase includ:

  • Dulciuri și chipsuri
  • Băuturi răcoritoare bogate în zahăr
  • Cartofi prăjiți și gustări
  • Carne roșie sau prelucrată
  • Pâine albă

Continuă lectura: Care este baza unei alimentații sănătoase?

Sfaturi pentru a mânca sănătos

Am pregătit pentru tine o listă cu 11 sfaturi, astfel încât să poți începe rapid să mănânci mai sănătos

  1. Bea cât mai puțină băutură răcoritoare
  2. Evită pe cât posibil fast-food-ul
  3. Mănâncă minim 250 de grame de legume pe zi
  4. Consumă zilnic cel puțin 2 bucăți de fructe
  5. Mănâncă în fiecare zi o mână de nuci
  6. Consumă cât mai puțini zaharuri adăugate
  7. Mănâncă suficiente proteine (de preferat de origine vegetală)
  8. Încearcă să consumi zilnic semințe
  9. Mănâncă cât mai mult produse reale, neplulberate
  10. Asigură-te că consumi zilnic suficiente fibre, vitamine și minerale
  11. Bea suficientă apă

Curios să afli de ce toate acestea sunt importante? Vom explica mai jos!

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!
Descoperă proteinele!

1. Beu să bei cât mai puțină băutură răcoritoare

Băuturile răcoritoare sunt o cauză importantă a excesului de greutate la adulți și copii (1). Sunt pline de zaharuri rele și calorii. Și pentru că nu dau senzația de sațietate, sunt "calorii inutile". Deci, e bine să renunți la ele!

Curios cum poți înlocui băutura răcoritoare? Află mai multe în continuare în acest articol :)

2. Oprește cât mai mult junk food-ul

Cartofi prăjiți, hamburgeri, chipsuri și biscuiți. Foarte gustoase, dar acestea sunt produse pe care trebuie să le eviți rapid dacă vrei să mănânci mai sănătos. Junk food-ul este hrana bogată în zaharuri rafinate și grăsimi. Conține puține vitamine, fibre și proteine, dar multe calorii goale, zaharuri concentrate și îndulcitori, grăsimi (trans) nocive și aditivi alimentari. Multe substanțe nesănătoase și puțină valoare nutritivă, așa că mai bine le lași baltă ;)

3. Mănâncă cel puțin 250 de grame de legume pe zi

Asta e recomandarea de la Centrul de Nutriție. Dacă mai și variezi tipurile de legume pe care le mănânci, vei obține automat toate substanțele nutritive de care ai nevoie. Dar ai grijă: există o diferență în greutate între legumele crude și cele prelucrate.

Află aici cât trebuie să pregătești pentru a ajunge la 250 de grame de legume pe zi.

    4. Mănâncă zilnic cel puțin 2 bucăți de fructe

    Centrul de Nutriție recomandă două porții de fructe (aproximativ 200 de grame) pe zi. Prin consumul de fructe diferite, vei obține automat toate substanțele nutritive sănătoase de care ai nevoie. Fructele conțin și zahăr de fructe, care la rândul său conține calorii. De aceea, îți recomandăm să nu mănânci mai mult de două fructe pe zi.

    5. Mănâncă în fiecare zi o mână de nuci

    Nucile nesărate sunt sănătoase, deoarece sunt pline de grăsimi nesaturate. Această categorie bună de grăsime ajută la absorbția optimă a vitaminelor și reduce riscul bolilor cardiovasculare. Nu contează dacă sunt crude, prăjite sau coapte. Nucile conțin destul de multe calorii, așa că mănâncă zilnic o mână și nu până te saturi.

    6. Mănâncă cât mai puține zaharuri adăugate

    Zahărul este adăugat pentru a da un gust și o textură suplimentară unui produs și pentru a prelungi data de expirare. Din păcate, zahărul constă în mare parte din calorii inutile. Așadar, este mai bine să cauți produse care au eticheta "Fără zaharuri adăugate".

    7. Consumă suficiente proteine (în special vegetale)

    Proteinele sunt elementele de bază ale corpului nostru și ale mușchilor noștri. Le obții doar prin alimentație, așa că sunt o parte importantă a alimentației sănătoase. Majoritatea oamenilor trebuie să consume între 1 și 1,8 grame de proteine per kilogram de greutate corporală pe zi. Dacă faci mult sport, ai nevoie de mai mult, altfel, puțin mai puțin. Din fericire, proteinele se găsesc în multe produse naturale.

    8. Folosește cât mai mult produse reale, neplulberate

    Nu găti din "pachete", ci folosește produse naturale (în special vegetale). Cum ar fi legumele proaspete, fructele și nucile. Produsele prelucrate și gata pregătite conțin adesea aditivi alimentari, zaharuri adăugate și arome, mirosuri și coloranți artificiali. Acestea conțin puține substanțe sănătoase.

    Gustare sănătoasă

    Bun pentru drum, la muncă și mereu în sertarul cu gustări. Bara de proteine Orangefit este gustarea sănătoasă ideală. Încearc-o singur!
    Comandă Bara de Proteine!