Timp de citire : 4 min
Invloedul stresului cronic asupra hormonilor. Și cum să rezolvi asta.
Chronische stress poate dezechilibra serios echilibrul hormonal. Cu toate consecințele asociate. Cum funcționează acest lucru și de unde provine stresul, de fapt? Îți explicăm totul.
Ce este stresul cronic?
În situațiile tensionate, experimentăm stres și hormonii adrenalinei și cortizolului sunt eliberați (1). Acesta este un răspuns natural al organismului, în care devenim temporar mai alert și mai concentrați.
Toată lumea se confruntă cu asta din când în când. Înaintea unui examen important, într-o interviu de angajare sau într-o discuție dificilă pe care o aștepți cu nerăbdare. După situația stresantă, tensiunea scade și revenim rapid la normal. Aceasta este cunoscută și sub numele de stres sănătos.
Dacă tensiunea persistă prea mult, organismul tău nu poate să se refacă. Vorbind despre stres nesănătos. Consecințele includ somnul prost, oboseala crescută și iritabilitatea. Stresul nesănătos apare în situații prelungite de tensiune sau în acumularea de situații stresante.
Atunci când trăiești constant sub tensiune, vorbim de stres cronic. Stresul nesănătos persistă atât de mult încât senzația de stres preia funcționarea ta normală.
Symptomele stresului cronic
În cazul stresului cronic, corpul tău emite semnale că ceva nu este în regulă. Cu toate acestea, fiecare persoană gestionează stresul în mod diferit. Modul în care se manifestă stresul cronic poate varia de la o persoană la alta.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor experimentează unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:
- Dureri de cap (2)
- Acnee (3)
- Dureri de spate (4)
- Oboseală (5)
- Insomnie (6)
- Libidou scăzut (7)
- Constipație (8)
- Creștere sau scădere a poftei de mâncare (9)
- Sistem imunitar general afectat (10)
Cauzele stresului
Cum este generat stresul poate varia de la o persoană la alta. Unii sunt mai susceptibili la stres decât alții. Cercetările arată că gradul de stres pe care îl putem gestiona ca adulți este influențat încă din copilărie (11). Lăsarea unui bebeluș să plângă prea mult îl face mai susceptibil la stres în viața adultă.
- În general, stresul poate fi cauzat de:
- Situații tensionate
- Presiune prea mare
- Experiențe negative
Gândește-te la primirea prea multor sarcini la locul de muncă, probleme în sfera personală, probleme financiare sau certuri neplăcute.
Dar stresul poate fi, de asemenea, generat de alimentație nesănătoasă și lipsa de somn. Când nivelul de zahăr din sânge este prea scăzut, hormonul de stres cortizol este eliberat (12). Și când dormim prost, suntem mai susceptibili la emoții negative - o sursă majoră de stres (13).