timp de citire : 7 min
8 motive pentru care simți mereu foame
1. Corpul tău are nevoie de (mai mult) combustibil
Scopul principal al foamei este să furnizeze corpului tău substanțele nutritive și energia necesară pentru a funcționa optim. Atunci când faci mult sport și mănânci prea puțin, vei simți mai multă foame, deoarece corpul tău are pur și simplu nevoie de mai multă energie.
Dacă vrei să pierzi în greutate, este important să nu mănânci prea puțin sau să sari peste mese în mod regulat. Acest lucru poate duce la pierderea în greutate mai rapidă, dar și la creșterea senzației de foame și dificultatea de a menține acest regim.
2. Dormi prea puțin
Foamea este în mare parte controlată de creier, iar acesta folosește diferite semnale și hormoni în corp pentru a controla senzația de foame.
Ghrelin este un hormon secretat de peretele stomacului nostru și stimulează, printre altele, pofta de mâncare. De aceea, este adesea numit hormonul foamei. Cu cât corpul tău produce mai mult ghrelin, cu atât este mai mare pofta ta de mâncare.
Un alt hormon important al foamei este leptina. Leptina este produsă de celulele tale de grăsime și transmite creierului tău un semnal că ești sătul și că există suficient combustibil. Astfel, senzația ta de foame va scădea.
Atunci când dormi suficient, corpul tău are timp să regleze acești hormoni foame și să scadă hormonii stresului, ceea ce duce la o senzație mai redusă de foame sau poftă în timpul zilei.
Studiile arată că oamenii care dorm 5 ore pe noapte în loc de 8 ore produc mai mult ghrelin și mai puțin leptin, având astfel un risc mai mare de supraalimentare și supraponderabilitate.
3. Bei prea puțin
Este important să bei suficient în fiecare zi. Mulți oameni confundă senzația de sete cu senzația de foame. Din acest motiv, mănâncă adesea când ar trebui să bea mai mult. Ai senzație de foame sau poftă? Bea mai întâi câteva pahare mari de apă și vezi dacă mai ai senzație de foame după jumătate de oră.
4. Mănânci prea puține proteine
O masă bogată în proteine reduce senzația de foame și îți oferă o senzație de sațietate, astfel încât să fii sătul pentru mai mult timp. Dacă simți din nou foame rapid după o masă, asigură-te că mesele tale conțin puțin mai multe proteine.
Bunele surse vegetariene de proteine includ: fasole, linte, mazăre, tofu, tempeh, iaurt de soia, ciuperci sau shake-ul nostru de proteine vegetariene.
5. Mănânci prea puține fibre
Fibrele încetinesc absorbția zahărului în sânge. Acest lucru menține o glicemie stabilă și previne senzația de foame sau poftă de ceva dulce. De asemenea, fibrele fac să te simți mai repede sătul și să fii sătul pentru mai mult timp după masă.
Corpul tău are nevoie de aproximativ între 30 și 40 de grame de fibre pe zi. Pentru a-ți controla senzația de foame (și pentru sănătatea ta), este important să consumi zilnic suficiente fibre.
Cele mai bune surse de fibre includ: legume, fructe, leguminoase, cartofi, nuci, ovăz, semințe de chia și de in.
6. Mănânci prea repede
Dacă simți încă foame după ce ai mâncat o masă, este posibil să mănânci prea repede. Satisfacția începe în stomac, iar corpul tău are nevoie de timp pentru a procesa o masă și a trimite semnale că ești sătul.
Așadar, ia-ți timp să mănânci. Pune tacâmurile jos mai des, mănâncă conștient și evită distragerile (TV, tabletă, telefon) în timpul mesei pentru a preveni supraalimentarea.
7. Nu mănânci alimente potrivite
Mâncarea ne face să ne simțim bine și activează sistemul nostru de recompensă din creier. Multe produse din jurul nostru pot, totuși, să perturbe sistemul nostru de foame și sațietate și să ne facă să mâncăm prea mult.
Acestea sunt adesea produse incomplete și procesate (prăjituri, fast-food, cereale, băuturi răcoritoare, gustări bogate în zahăr, etc.) care conțin puține proteine, fibre și alte substanțe nutritive de care corpul nostru are nevoie, ceea ce face ca mâncarea în exces să fie ușoară și să ne dea repede senzația de foame din nou.
Dacă vrei să mănânci ceva ușor, gustos și sănătos, care să te sature bine, încearcă o shake de masă vegetală, precum Orangefit Hero. Astfel, vei ține foamea la distanță pentru următoarele ore și vei primi tot ce îți trebuie pentru corpul tău.
8. Mănânci din obișnuință sau din sentimente
Oamenii au adesea un motiv emoțional pentru a mânca. Mâncăm, de exemplu, când ne plictisim, ne simțim tristi sau suntem stresați, dar și când suntem fericiți sau în situații sociale precum aniversări sau ieșiri în oraș avem adesea pofta de a mânca ceva (bun).
Acest lucru nu are legătură cu o senzație fizică de foame, ci cu o „declanșare emoțională” sau o obișnuință (inconștientă) de a mânca într-o anumită situație.
De aceea, este important să devii conștient de comportamentul tău alimentar și să identifici propriile declanșatoare. În ce situație simți nevoia să mănânci când nu ai foame? Cât de mare este, de fapt, foamea ta? Ai foame sau mănânci din obișnuință?
În orice caz, nu te împotrivi senzației de foame. Dacă descoperi că, de fapt, cauți ceva în loc să simți o foame reală, asigură-te că te distrage.
Fă o plimbare, mergi cu bicicleta, sună un prieten, ia o carte sau fă alte activități plăcute și vei observa că senzația de foame dispare de la sine.
Concluzie
Toată lumea se confruntă zilnic cu senzația de foame. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că corpul tău are nevoie cu adevărat de mâncare.
Există diferite motive pentru care simțim foame și mai mulți factori care pot face dificilă pierderea în greutate sau menținerea unei greutăți sănătoase.
Prin urmare, asigură-te că bei suficientă apă, ai un somn bun și consumi zilnic suficiente proteine, legume și fructe. Aceasta nu numai că îți asigură cele mai bune rezultate, dar previne, de asemenea, senzația constantă de poftă sau foame