Timp de citire: 7 min
10 beneficii ale postului intermitent + program
Oamenii care practică postul intermitent, se aude tot mai des, dar ce este de fapt și cum începi? Postul intermitent ar aduce rezultate excelente pentru sportivi, dar are beneficii și pentru cei mai puțin activi. În acest articol explicăm avantajele postului intermitent, susținute de cercetări științifice. Împărtășim și un program util cu tine.
Cuprins
- Ce este postul intermitent?
- Cele 10 avantaje principale
- Diferite tipuri de post intermitent
- Program de post intermitent pentru începători
- Sfat: Folosește Orangefit Diet
- Întrebări frecvente
- Să începem!
Ce este postul intermitent?
Postul intermitent înseamnă "a posti alternativ". Este denumit și alimentație restrictivă sau post periodic. În unele perioade nu mănânci nimic (sau puțin), iar apoi mănânci din nou.
Cel mai cunoscut exemplu este Ramadanul: musulmanii mănâncă în această perioadă doar când soarele apune. Dar și religiile precum creștinismul, iudaismul, hinduismul și budismul au tradiții de post.
În prezent, vedem că atât sportivii, cât și cei care nu fac sport, recurg la postul intermitent. Tot mai multe persoane descoperă beneficiile acestei tradiții vechi de secole.
Cele 10 avantaje principale
Motivul pentru care postul devine tot mai popular este în special datorită beneficiilor fizice. Acestea sunt cele mai cunoscute avantaje:
- Pierdere în greutate - Prin creșterea arderea grăsimilor (1, 2, 3)
- Stimulează producția de hormoni de creștere - Și îmbunătățește frecvența producției. Hormonii de creștere sunt importanți pentru construcția proteinelor și a țesutului muscular în organism. (1, 2, 3)
- Crește sensibilitatea la insulină - Nivelurile de insulină scad, stimulând arderea grăsimilor. În plus, rezistența la insulină scade, ceea ce face postul util pentru diabetul de tip 2. (1)
- Benefic pentru sănătatea inimii - Reduce colesterolul LDL rău din sânge și asigură o tensiune arterială mai sănătoasă. (1, 2)
- Acționează antiinflamator - Redu inflamațiile în corp prin autofagie: eliminarea celulelor deșeuri.
- Refacerea celulelor - Deoarece corpul tău trebuie să aloce mai puțină energie digestiei, are mai mult timp pentru refacerea celulară. Poți observa o refacere mai rapidă.
- Benefic pentru creier - Crește hormonul BDNF, care dezvoltă noi celule nervoase. Acest lucru îmbunătățește funcțiile creierului, inclusiv memoria.
- Stabilizează ceasul biologic - Ceasul biologic (sau ritmul circadian) reacționează la lumină și absența acesteia. Astfel, metabolismul tău este activ pe parcursul zilei și devii somnoros seara. Acest lucru afectează și corpul și comportamentul tău. Dacă ceasul biologic nu merge bine, poate avea un impact negativ asupra ficatului, procentului de grăsime și masei musculare scheletice. De asemenea, poate crește riscul de boli cronice și poate trimite corpului semnale eronate cu privire la alimentație, ducând la ronțăit, de exemplu. Postul intermitent ar putea reseta ritmul circadian. Cu semnale alimentare mai bune, echilibru energetic mai bun și un ritm de somn îmbunătățit ca rezultat. (1)
- Economisirea timpului - Nu trebuie să petreci atât de mult timp cu mâncatul. În special util pentru cei cu orare aglomerate!
- Trăiești mai mult - Cel puțin șoarecii trăiesc mai mult. Studiile asupra postului intermitent nu au ajuns încă la concluzia că oamenii trăiesc mai mult prin post. Dar din cercetările cu șoareci a reieșit că aceștia trăiesc mai mult. (1)
Slăbirea cu post intermitent
De ce slăbești cu postul intermitent?
Slăbești cu postul intermitent pentru că corpul tău petrece mai multe ore în modul de ardere a grăsimilor. În plus, ești mai atent la alimentație și, prin urmare, mănânci automat mai sănătos, ceea ce are efecte pozitive asupra pierderii în greutate.
Cât poți să slăbești?
Pentru a slăbi într-un mod sănătos, cu cele mai mari șanse de rezultate permanente, vrei să vizezi aproximativ jumătate de kilogram până la un kilogram pe săptămână.
Ce ar trebui să mănânci cel mai bine pentru a slăbi?
În timpul postului, vrei să mănânci alimente sănătoase și variate. Asigură-te că proteinele, carbohidrații și grăsimile sunt echilibrate și că primești suficiente vitamine și minerale. Fii atent și la asigurarea unui deficit caloric. Dacă consumi mai multe calorii decât arde corpul tău, vei lua în greutate.
Sfat: Dacă nu reușești să obții suficiente vitamine și minerale din alimentație, ia unu sau două lingurițe de suc verde.
Diferite tipuri de post intermitent
Există diferite tipuri de post intermitent. Majoritatea oamenilor care încep cu această "dietă" încep cu o metodă de post cu restricționarea timpului. Aici stabilești în avans în ce perioadă de timp vei posti. Aceasta este numită și perioada de post. De asemenea, stabilești în ce perioadă de timp vei mânca, aceasta va fi aceeași perioadă de timp în fiecare zi.
1. Începere ușoară
Poți începe foarte ușor cu metoda 12:12. Aici, de exemplu, nu mănânci între orele 8 seara și 8 dimineața.
Dacă îți place asta, poți trece la metoda 14:10. Aceasta înseamnă că nu mănânci timp de 14 ore într-o zi și că într-o perioadă de 10 ore consumi toate mesele tale. Acest lucru ar însemna, de exemplu, că mănânci între orele 10 dimineața și 8 seara.
2. Extindere perioadă de post
Apoi, poți extinde acest lucru la metoda 16:8: 16 ore să nu mănânci și într-o perioadă de 8 ore să mănânci alimente. Acest lucru ar însemna, de exemplu, că mănânci între orele 12 la prânz și 8 seara.
Dacă te descurci bine și funcționează cu ritmul tău, poți trece la metoda 18:6, unde, de exemplu, mănânci toate mesele între 12:00 și 18:00.
3. O singură masă pe zi
Dacă vrei să ajungi la O singură masă pe zi (OMAD), atunci poți reduce la metoda 20:4. De exemplu, două mese mari pe zi, apoi treci la metoda OMAD. Aici, mănânci doar o dată pe zi. Este o masă de peste 2000 de calorii.
4. Schemă pe săptămână
De asemenea, metoda 5:2 este o modalitate populară de post intermitent. Aceasta este mai ușor de abordat. Aici mănânci normal timp de 5 zile și postezi timp de 2 zile. În zilele de post, reduci aportul caloric la 25% din aportul normal.
5. Post de 24 de ore
Nu recomandăm postul de 24 de ore, deoarece se sugerează, de asemenea, că într-o zi de post nu ar trebui să faci nimic. Dacă te uiți la programul mediu al unui neerlandez și programul său, aceasta nu se potrivește deloc cu stilul de viață pe care trebuie să îl ai pentru a putea posti 24 de ore.
Schema de post intermitent pentru începători
Postul trebuie construit treptat. Corpul și metabolismul tău trebuie să se obișnuiască cu asta. Dacă ai trece direct la metoda 18:6, există șanse mari să ai dureri de cap, foame, lipsă de energie și probabil, un stomac umflat. De aceea, recomandăm începătorilor să urmeze schema de mai jos!
Luna 1
- Săptămâna 1: 12 ore post, 12 ore mâncare
- Săptămâna 2: 12 ore post, 12 ore mâncare
- Săptămâna 3: 12 ore post, 12 ore mâncare
- Săptămâna 4: 12 ore post, 12 ore mâncare
Luna 2
- Săptămâna 5: 14 ore post, 10 ore mâncare
- Săptămâna 6: 14 ore post, 10 ore mâncare
- Săptămâna 7: 14 ore post, 10 ore mâncare
-
Săptămâna 8: 16 ore post, 8 ore mâncare
Luna 3
- Săptămâna 9: 16 ore post, 8 ore mâncare
- Săptămâna 10: 16 ore post, 8 ore mâncare
- Săptămâna 11: 18 ore post, 6 ore mâncare
- Săptămâna 12: 18 ore post, 6 ore mâncare
Întrebări frecvente
Ce poți și ce nu poți mânca în timpul postului intermitent?
În perioada în care vă abțineți de la mâncare, puteți bea apă, cafea (fără lapte, zahăr sau îndulcitori) și apă gazoasă. Acest lucru se datorează faptului că aceste băuturi nu vă declanșează digestia.
Poate începe oricine postul intermitent?
Nu, nu oricine poate începe acest tip de post. Dacă vrei să începi, trebuie să ai deja o alimentație sănătoasă și variată. De asemenea, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- Mănânci variat
- Ești sănătos
- Ai un ritm regulat
- Nu consumi prea mult alcool și nu folosești droguri în mod regulat
- Ai un stil de viață activ
Dacă ai tendința de a avea așa-numitele "atacuri de mâncare", postul la început poate să le accentueze.
Sunt permise femeilor însărcinate să postească?
Absolut nu. Pentru femeile însărcinate, postul intermitent este o idee foarte proastă. Studiile efectuate asupra femeilor însărcinate care au participat la Ramadan arată că acestea au avut mai repede și mai grav dureri de cap, greață, oboseală, leșin sau alte probleme de sănătate.
Și mai rău: are efecte și asupra copilului. Plângerile frecvente includ un greutate la naștere mai mică, rezultate școlare mai proaste și o sănătate generală mai slabă. Acest lucru crește apoi odată cu vârsta copilului: șanse mai mari de a dezvolta diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă.
Cât timp trebuie să postezi pentru a slăbi rapid?
Deci, postul trebuie construit treptat, deoarece corpul și metabolismul tău trebuie să se obișnuiască. Începătorii se pot baza pe schema menționată mai sus.
Cât de repede slăbești cu postul intermitent?
Deoarece corpul tău petrece mai mult timp în modul de ardere a grăsimilor, poți slăbi rapid. În funcție de numărul de calorii pe care le consumi, poți pierde în medie între jumătate de kilogram și 2 kilograme pe săptămână. Ai nevoie de ajutor suplimentar la pierderea în greutate? Un shake sănătos pentru slăbit poate fi o unealtă utilă.