Timp de citire: 4 min

Importanța antrenamentului/sportului

7 april 2024|Antrenament

Oamenii care fac mișcare zilnic și se antrenează în mod regulat au, în general, o sănătate mai bună, mai multă energie, mai puțin stres și o șansă redusă de a dezvolta boli, depresie și demență la vârste înaintate.

În acest articol vom discuta importanța și utilitatea antrenamentului (intensiv).

Importanța antrenamentului

Pentru a ne face și a ne menține corpul mai puternic, antrenamentul este necesar. Pe măsură ce îmbătrânim, masa musculară și densitatea oaselor noastre scad încet. Prin exerciții regulate (în special de forță), putem încetini sau chiar inversa acest proces. Acesta întărește corpul nostru astfel încât să putem rămâne activi și la vârste înaintate. Nu se spune degeaba: folosește-l sau pierde-l!

Ce este antrenamentul?

Antrenamentul trimite un semnal/cerință către corpul tău să se adapteze și să se întărească. În timpul unui antrenament, practic îți confrunți corpul cu deficiențe, ceea ce îl determină să se adapteze. Gândește-te, de exemplu, la creșterea ratei metabolice, producția de celule sanguine, întărirea oaselor sau creșterea masei musculare.

În general, facem distincție între două forme diferite de antrenament:

1. Antrenamentul de forță
2. Antrenamentul cardio / Cardio

Ambele forme de antrenament contribuie, printre altele, la îmbunătățirea metabolismului și susținerea sănătății. Pentru cel mai bun rezultat, este recomandat să faci atât antrenament de forță, cât și antrenament cardio (sau o combinație a ambelor) de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, în mod intensiv.

Antrenamentul nu este important doar dacă vrei să devii mai puternic, ci și dacă îți urmărești greutatea. Musculatura cere în mod constant energie, ceea ce duce la un consum zilnic mai mare de energie (mușchii ard mai multă energie), ceea ce face pierderea în greutate și menținerea greutății mult mai ușoară. De asemenea, arzi calorii suplimentare în timpul unei sesiuni de antrenament și obții mai multă "formă" prin antrenarea regulată a mușchilor.

1. Antrenamentul de forță

Antrenamentul de forță este o formă de antrenament în care încarci diferite grupuri musculare într-un mod intensiv pentru a-ți întări mușchii (și oasele tale). Acesta îți conferă corpului o postură mai bună și un aspect mai atletic (deoarece mușchii dau forma corpului nostru).

Putem face antrenamentul de forță în multe moduri. Pot fi efectuate exerciții cu ajutorul greutăților libere (gantere) și barelor, alte greutăți libere și/sau aparate și echipamente de fitness. De asemenea, este posibil să-ți crești puterea și condiția musculară prin exerciții cu greutatea proprie a corpului tău.

Antrenamentul de forță trebuie să fie suficient de intens pentru a stimula țesutul muscular să crească și să se adapteze. Acest lucru este necesar pentru a forța corpul să se adapteze și, prin urmare, este important să antrenezi cât mai intens posibil.

O greșeală frecventă în antrenamentul de forță (în special pentru cei care încep) este că oamenii se antrenează în principal cu o rezistență care oferă puțină sau deloc provocare. Însă, corpul tău nu este suficient de provocat, iar rezultatele nu apar în mod corespunzător.

2. Cardiotraining

Cardiotraining se concentrează pe creșterea prelungită a pulsului, cu activități precum ciclismul, alergarea, canotajul și antrenamentul pe bicicleta eliptică. Orele de grup cum ar fi Bootcamp-urile și CrossFit-ul sunt, de asemenea, forme populare. Acest tip de antrenament întărește inima și plămânii și crește absorbția de oxigen, ceea ce duce la o metabolism mai bun, arderea grăsimilor și îmbunătățirea condiției fizice. De asemenea, reduce riscul de diverse probleme de sănătate. În concluzie, cardiotrainingul nu se concentrează doar pe arderea caloriilor, ci mai ales pe întărirea organelor vitale și îmbunătățirea sănătății generale.

2.1 Antrenamentul intervalelor

O metodă foarte eficientă de antrenament cardiovascular este așa-numitul antrenament al intervalelor. Aici, perioadele (intervalele) de intensitate sau rezistență ridicată se alternează cu perioadele de recuperare care îi dau corpului ocazia să se pregătească pentru următoarea perioadă (interval).

Pentru a obține efectul unei arderi îmbunătățite a grăsimilor, este important cât de intens antrenezi și o indicație bună a intensității corecte de antrenament în timpul unui antrenament intervalic este respirația ta.

Atunci când încă poți vorbi ușor (nu rămâi fără respirație), de fapt nu antrenezi eficient. În momentul în care, în timpul antrenamentului tău intervalic, începi să ai dificultăți mari în a vorbi (ritmul cardiac crescut și rămâi fără respirație), antrenamentul devine cu adevărat eficient.

Acest lucru îi dă corpului tău (la fel ca în cazul antrenamentului de forță) semnalul că sunt necesare adaptări.

Proteina nr. 1 din plante

Crește-ți nivelul de proteine sau ajută la refacerea mușchilor după antrenament cu Orangefit Protein. Cel mai bun shake de proteine vegetale din Europa!

Descoperă proteinele!

2.2 Antrenament de rezistență

O altă formă de antrenament cardiovascular este antrenamentul de rezistență. Antrenamentul de rezistență este un antrenament în care menții un ritm lent pe o perioadă mai lungă și este în special un antrenament bun pentru a-ți construi condiția de bază.

Poți începe cu ușurință și să construiești treptat. După un timp, vei putea crește viteza în timp ce ritmul cardiac rămâne același. Acest lucru înseamnă că starea ta de fitness se îmbunătățește. După un antrenament de rezistență, corpul tău nu are nevoie de mult timp pentru a se recupera, iar riscul de accidentare este foarte mic. În plus, antrenamentul de rezistență este și foarte eficient pentru arderea grăsimilor.

În general, la antrenamentul de rezistență, arzi mai multe grăsimi în timpul antrenamentului, în timp ce la un antrenament intervalic de obicei arzi mai multe grăsimi după antrenament, deoarece crește metabolismul.

Dacă vrei să slăbești, este important să reții că echilibrul energetic rămâne cel mai important pentru a pierde în greutate.

Pentru că indiferent dacă arzi mai mult sau mai puțină grăsime în timpul unui antrenament. Dacă la sfârșitul zilei consumi aceeași cantitate de calorii pe care le-ai ars, nu vei pierde în greutate în plus.

În mare parte, te antrenezi pentru sănătatea ta, nu pentru a slăbi. Vrei să slăbești? Atunci concentrează-te în special pe aportul tău alimentar și pe alte factori, cum ar fi un somn bun și gestionarea stresului. Este mult mai ușor să mănânci puțin mai puțin decât să te chinui ore întregi pe o bandă de alergare sau pe un stepper.

Concluzie

Sportul este bun pentru corpul tău și există diferite forme de antrenament care îți întăresc corpul și reduc riscul de diverse boli și afecțiuni.

Indiferent dacă optezi pentru antrenamentul de forță, antrenamentul cardiovascular sau o combinație, depinde în totalitate de tine și de obiectivele tale personale. De asemenea, este evident că ar trebui să faci ceva ce îți place să faci. Altfel, probabil nu vei reuși să continui mult timp.

Ai găsit ceva ce îți place să faci? Asigură-te că te provoci săptămânal și faci antrenamente intensive. Asta nu numai că îți oferă o senzație bună și mai multă energie, dar și reduce stresul, îmbunătățește performanța și ajută corpul tău să își îmbunătățească și să își mențină sănătatea!