Timp de citire: 5 min
Electroliți: tot ce vrei să știi
Electroliți: îi găsești adăugați în băuturi pentru sportivi, sub formă de pudră, ca tablete efervescente sau în capsule. Pare aproape un truc de marketing, dar nu sunt doar vorbe goale. Dar ce sunt electroliții exact, ce fac ei pentru corpul tău și (pentru cine) sunt aceste suplimente chiar necesare? Ne uităm în studiile despre electroliți pentru a-ți oferi un răspuns fundamentat la aceste întrebări.
Ce sunt electroliții?
Deși sună puțin trendy și tehnic, electroliții (sau, în engleză: 'electrolytes') în principiu nu sunt ceva nou. 'Electroliți' este de fapt un termen general pentru diferite minerale esențiale sau săruri care se găsesc în corpul uman, dintre care cele mai cunoscute sunt probabil calciul, magneziul și sodiul
Când aceste săruri se dizolvă în lichidele din corp, de exemplu în sânge, se formează particule de molecule încărcate electric, ioni - de aici și numele de 'electrolit'. Acești ioni sunt responsabili pentru diferite funcții importante ale corpului și, în esență, asigură un anumit echilibru în corpul tău. Corpul tău folosește electroliții pentru a muta compușii chimici în și din celule. (1)
Ce fac electroliții în corpul tău?
Starea lor încărcată electric le permite electroliților să declanșeze anumite reacții chimice în corpul tău. Prin acest mecanism, electroliții reglează diverse funcții ale corpului, cum ar fi:
- Funcționarea mușchilor
- Echilibrul lichidelor
- Tensiunea arterială
- Aciditatea (echilibrul pH-ului)
Deci, electroliții sunt destul de esențiali și, datorită impactului lor mare asupra mușchilor, nu e de mirare că îi asociem în principal cu sportivii.
Cele 6 electroliți cei mai cunoscuți și funcțiile lor
Deci, ca grup, electroliții sunt esențiali pentru un corp care funcționează normal, dar fiecare electroliții individual, fie pozitiv, fie negativ încărcați, își îndeplinesc propria funcție. Cei mai cunoscuți sunt calciul, clorura, magneziul, sodiul, potasiul și fosforul/fosfatul.
1. Calciul este cunoscut ca mineralul care îți dă oase și dinți puternici, dar susține și alte procese, cum ar fi cele musculare, cardiace și nervoase. Calciul este un ion încărcat pozitiv.
2. Clorura asigură menținerea balanței lichidelor interne și externe ale celulelor tale și contribuie la o balanță normală a pH-ului în corpul tău. Clorura este încărcată negativ.
3. Magneziul joacă un rol important în funcționarea creierului și a mușchilor tăi. Magneziul ajută celulele tale să transforme nutrienții în energie. Acest mineral este încărcat pozitiv.
4. Sodiul este cel mai des întâlnit în corpul tău și este responsabil pentru reglarea echilibrului de lichide. De asemenea, sodiul ajută celulele corpului tău să absoarbă nutrienții. Sodiul este încărcat pozitiv.
5. Potasiul lucrează strâns cu sodiul în corpul tău. Potasiul este esențial pentru un inimă sănătoasă. Potasiul este încărcat pozitiv.
6. Fosforul sau fosfatul joacă un rol fundamental în metabolismul energetic și în construcția ADN-ului și, împreună cu calciul, asigură oase și dinți puternici. Fosfatul este încărcat negativ.
Ai nevoie de electroliți suplimentari? Urmează sfaturile noastre
Electroliții îi obții în viața ta de zi cu zi din dieta ta, atunci când urmezi un regim alimentar sănătos și echilibrat. Sodiul îl obții de exemplu din sare, calciul și fosfatul din produse lactate și magneziul dintr-o varietate largă de alimente de origine vegetală.
Vrei să lovești cât mai multe ținte odată? În următoarele produse găsești mai mulți electroliți în același timp:
- Spanac (de la mai mult la mai puțin: magneziu, potasiu, calciu, fosfor)
- Semințe de chia (magneziu, fosfor, calciu, potasiu)
- Linte (fosfor, magneziu, potasiu, calciu)
- Soia (fosfor, magneziu, potasiu, calciu)
- Sare de bucătărie (sodiu, clorură)
Dacă vrei să fii sigur ca sportiv că echilibrul de electroliți se restabilește rapid în timpul efortului tău, atunci băuturile cu electroliți adăugați sunt o opțiune bună.
Am creat Orangefit® Active Water: o băutură pentru sportivi cu electroliți și BCAA-uri pentru pe drum. Active Water-ul nostru este hipoton (= cu puțini carbohidrați/zaharuri), ceea ce îl face să fie absorbit mai repede de către organismul tău. Perfect pentru restabilirea echilibrului de electroliți, în timpul sau înainte de antrenamentul tău.
Referințe
(1) Cleveland Clinic. (Laatste update: september 2021). Electrolytes.
(2) Yu-Yahiro, J.A. (1994). Electrolytes and their relationship to normal and abnormal muscle function.
(3) Jung, A.P. et al. (2005). Influence of Hydration and Electrolyte Supplementation on Incidence and Time to Onset of Exercise-Associated Muscle Cramps.
(4) Earp, J.E. et al. (2019). Electrolyte beverage consumption alters electrically induced cramping threshold.